Ако имате въпрос по статията, може да се свържете с нас на: info@taxmonkey.bg / +359 887 345 666

info@taxmonkey.bg / +359 887 345 666

Определяне на мито чрез тарифата ТАРИК

От /Публикувано: 12/08/2021/Категории: Данъци/

След дълга почивка е време за нов материал в блога на Tax Monkey. Преди време публикувахме кратка статия на тема “определяне на мито и ДДС при внос на стоки”, която се превърна в една от най-четените ни. Оказа се обаче, че използването на тарифата ТАРИК не е толкова лесно. Получихме много за нашите обеми на работа запитвания именно в тази връзка. Затова и днес ще опитаме да дадем малко повече информация за това как работи платформата.

Както обичайно, можете да изпозлвате съдържанието по-долу за навигация:

Как се определя мито по ТАРИК?

Митническите задължения в Европейския съюз при внос на стоки не се определят отделно за всяка държава членка. Мито се дължи когато дадена стока влезе на територията на съюза като няма значение коя точно държавна граница със страна-членка е премината. За целта е приета интегрирана тарифа за ЕС. ТАРИК е именно тази тарифа. Тя определя митническите ставки на база следните фактори:

  1. Конкретната стока, която се внася;
  2. Страната на произход на стоката.

За определяне на конкретната митническа ставка трябва да посочите и двата параметъра.

Как да използвате уебсайта на ТАРИК?

Най-важното нещо, което трябва да установите, за определите митото на стоките, които ще внасяте, е техния код по ТАРИК. Тарифата съдържа номенклатура на всички стоки, които могат да бъдат внасяни в ЕС. В номенкатурата всички стоки са разделени йерархично на раздели, глави, заглавия и подзаглавия.

Всяка стока има своя код, който може да бъде открит по два начина:

  1. Чрез търсене по ключови думи в уебсайта.
  2. Чрез преглед на самата номенклатура;

Търсене по ключови думи в уебсайта на ТАРИК

Уебсайтът, съдържащ тарифата с функционалност на за търсене може да бъде достъпен от тази страница на Европейската комисия. Достъпен е на всички национални езици на ЕС, включително и български. Търсенето по ключови думи обикновено дава търсените резултати, макар и те често да изискват допълнителен преглед. 

Търсене в номенклатурата

Използването на търсачката за ключови думи не винаги е достатъчно ефективно. Възможно е да объркате точния термин в номенкатурата или пък да получите огромно количество резултати. Понякога навигирането в самата номенклатура може да бъде по-лесно, особено ако сте запознати в детайли с качествата на съответната стока.

Така, например, ако търсите митото за трикотажни платове от памук при внос от Турция, лесно бихте се ориентирали, че съответните платове ще са йерархично разположени, както следва:

  • Раздел XI – текстилни материали и изделия от тях;
  • Глава 60 – трикотажни платове;
  • Заглавие 6006 – други трикотажни платове.

Тълкуване на данните от ТАРИК

Системата ТАРИК дава полезна информация, не само за дължимото мито, но и за други важни условия за внос като контрол при вноса, правила за отпадъци, ограничения при разпространението на пазара и други. Всички тези данни могат да бъдат открити в информацията за съответната стока.

За да тълкуваме данните от ТАРИК, ще използваме един примерен резултат – този за велосипеди със сачмени лагери при внос от Китай. Ето как изглеждат те:

ТАРИК

Основната информация, която търсим, е видна веднага. Митото по отношение на трети страни, сред които е и Китай, е 14%. По-долу обаче има специална информация, касаеща конкретната държава. Видно от нея, по отношение на Китай е имало или има въведено специално антидъмпингово мито, което е значително по-високо, а именно 48,5%.

Сред информацият в ТАРИК може да има и други важно уточнения, които да бъдат свързани с управление на отпадъците или ограничения при разпространението на съответните стоки.

Какви данни няма да намерите в ТАРИК?

Системата ТАРИК не съдържа информация за ДДС и акциз, тъй като тези ставки се определят на ниво държава-членка. Това е най-важната информация, която няма да откриете в тарифата. За нея трябва да се обърнете към българското законодателство и в частност Закона за ДДС и Закона за акцизите и данъчните складове.

Други полезни материали от блога на Tax Monkey:

Ако статията Ви е била полезна, споделете:

За автора:

Никола Пенчев се фокусира върху консултантската дейност на Tax Monkey. От него можете да очаквате да прочетете материали на всякаква тематика.

Свържете се с нас

Благодарим за съобщението. Стараем се да отговаряме в рамките на един работен ден.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Още полезни статии