Ако имате въпрос по статията, може да се свържете с нас на: info@taxmonkey.bg / +359 887 345 666

info@taxmonkey.bg / +359 887 345 666

Данъци върху печалби от NFT игри

От /Публикувано: 16/05/2022/Категории: Crypto, Данъци/

При текущия срив на цените на критпо активите може би печалбите от тях не са най-актуалната тема, по която можем да пишем. Все пак обаче го правим. Този път ще анализираме данъците върху печалби от NFT игри – така наречените Play to Earn games. Да си изкарваш парите, играейки игра, ще се стори екзотично на повечето хора, но истината е, че много хора изкарват солидни печалби дори и без да са професионални играчи. Ето и съдържание на темата:

Как се правят печалби от NFT игри?

Има твърде много начини един играч нда изкарва пари от играта, която играе. Затова, преди да разгледаме данъчните последици, трябва да направим едно малко обобщение на различни видове доходи. Винаги, когато говорим за крипто, казваме, че законите ни просто не са правени или адаптирани за крипто икономиката. Все пак обаче ще пробваме да вкараме печалби от NFT игри в някакви правни рамки.

Можем да обособим три хипотези, които ще разгледаме от правна страна:

  1. Продажба на акаунти и предмети;
  2. Пасивни печални от NFT игри;
  3. Доходи от продажба на финансови активи.

Продажба на in-game активи или акаунти

Това е вероятно най-интуитивния начин за печалби от NFT игри. Герои, предмет и всякакви активи в NFT игрите обикновено се създават като non-fungible tokens (уникални крипто активи на съответния блокчейн). Това означав, че те могат да бъдат прехвърляни свободно. Обикновено това се случва на различни платформи като OpenSea, но може да бъде и директно in-game както е в Axie Infinity.

Основното тук е, че се прехвърля актив или право. Може би ситуацията е сходна донякъде с продажбата на физически вещи в платформи като OLX или пък на авторски изображения в Shutterstock

Пасивни печалби от NFT игри

Някои NFT игри позволяват генерирането на пасивни доходи. Последният такъв случай, който срещнахме, беше с виртуални състезателни коне в играта Pegaxy. Играта позволява един играч да отдаде под наем своя виртуален кон и това да му носи доходи под формата на криптовалута, която в последствие се обръща в фиатни пари. Доходът тук е от наемното правоотношение.

Има и други механизми за пасивен доход. 420.game е игра, в която можеш да отглеждаш виртуални сортове марихуана, които също носят печалба в криптовалута.

Продажба на in-game currency токени

В рамките на горните примери играчът получава доход в криптовалута или пък друга виртуална валута. Доходът във фиатни пари се реализира когато тази валута бъде продадена или заменена. Механизмът тук е на доходите от продажба или замяна на финансови активи. Имаме цял голям Наръчник за крипто данъци, в който сме писали много по темата.

Основното тук е, че при този подход се абстрахираме изобщо от източника на криптовалутите. Фокусираме се само върху продажбата им.

Данъчно облагане на печалби от NFT игри

В този момент от материала идва времето да опитаме да приведем горните хипотези в рамките на данъчното ни законодателство. Това е голямо предизвикателство, затова имайте едно наум преди да го отнесете директно към своята дейност. 

Данъци при продажба на активи

Ако един играч продаде акаунта си в дадена игра, дори и тя да не е NFT игра, бихме могли да счетем, че реализира доход от разпореждане с права. Играчът има правото да използва съответния акаунт и прехвърля това право върху трето лице. Тъй като не става въпрос за движими вещи, не можем да квалифицираме дохода като такъв от прехвърляне на права или имущество по ЗДДФЛ. По-скоро става въпрос за друг доход по чл. 35, т. 6 от закона.

Аналогично на продажбата на движими вещи от физическите лица обаче, този доход може да бъде и от стопанска дейност. В случая стопанска дейност ще бъде налице, когато развиването на акаунти или предмети в играта се превърне в занятие. Това означава доходърт да има относително постоянен характер и поне да се доближава до минималната работна заплата.

Печалби от NFT игри под формата на наем

Наемът на крипто активи може да бъде квалифициран именно като такъв доход по чл. 31, ал. 1 от ЗДДФЛ. Това е доста благоприятен режим, предвид факта, че данъкът ефективно е 9%. И тук обаче следва да направим аналогията със стопанската дейност. В един момент управлението на крипто активи с цел пасивен доход също може да се превърне в стопанска дейност.

Доход от разпореждане с финансови активи

Тук, както казахме, се абстрахираме от произхода на активите и сев фокусираме само върху печалбата от продажбата им. Този подход не е правилен, но е доста вероятно да бъде възприет от НАП. Стъпваме на факта, че продаваме криптовалута, която няма свота придобивна цена. Това означава, че придобивната цена е 0 лв. И цялата печалба се облага с доход от 10%.

Лицензионни възнаграждения

Когато за създаването на един актив е необходимо творчество от страна на играча, тогава можем да твърдим, че се прехвърля, не нещо друго, ами авторските права върху актива. Някои игри позволяват това, макар по-скоро по изключение. Тази хипотеза е изключително удобна, тъй като позволява намаляване на данъците ефективно до 6%. Доходите вече се квалифицират като лицензионно възнаграждение?

Имате нужда от помощ при определяне на вида доход и данъка?

Разбираме ви напълно. Ако някой твърди, че разбира напълно доходите от gaming, то вероятно се е объркал. Българското данъчно законодателство работи с конкретни хипотези на доходи, които са създадени в съвсем различен контекст на крипто икономиката. 

Нямаме навика да рекламираме услугите си в статиите на Tax Monkey, но, най-добрият начин да определите доходите си и данъчната тежест е просто да се свържете с нас, да ги обсъдим и заедно да намерим решението.

Други статии от блога на Tax Monkey

Ако тази статия ви в харесала, в нашия блог е пълно със статии на тема крипто. Вече споменахме по-горе, но имаме и цял наръчник за данъчното облагане на крипто активите. Ще се радваме да го разгледате.

 

Ако статията Ви е била полезна, споделете:

За автора:

Никола Пенчев се фокусира върху консултантската дейност на Tax Monkey. От него можете да очаквате да прочетете материали на всякаква тематика.

Свържете се с нас