Крипто данъци – всичко, което трябва да знаеш за данъчното облагане на криптовалутите

Ако искаш да научиш повече за твоите крипто данъците, Tax Monkey е правилното място. Ние няма да ти дадем суха теория и да преповторим това, което си изгледал в наличните подкасти или си прочел на 10 различни места в интернет. Тази информация имаме налична в нашия блог.

Предлагаме нещо повече – индивидуален подход към всеки един казус. Няма значение дали имаш няколко криптосделки, които се чудиш как да декларираш или 7-цифрени суми, за които търсиш оптимален начин да изтеглиш.

заяви консултация за крипто данъци
Данъци при сделки с криптовалути

По какви въпроси можем да съдействаме? 

 • Разясняване на това как данъчните закони се прилагат за крипто

 • Определяне на оптимален подход за деклариране на доходите

 • Комплексно правно и данъчно съдействие при копаене на криптовалути

 • Данъчни и правни аспекти на DeFi икономиката

 • Данъчно третиране на non-fungible tokens (NFT)

 • Регистрация на фирми за криптосделки

 • Данъчни оптимизации с офшорни компании при големи обороти

 • Данъчни последици при ICO за стартъпи

Благодарим Ви за заявката. Ще се свържем с Вас възможно най-скоро.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Цената за консултация за крипто данъци е в размер между 50 и 200 лв. Зависи от сложността на казуса и това дали я предоставяме на място в офиса или онлайн. Цената определяме винаги предварително. Плаща се единствено, ако консултацията е била полезна.

Искаш да се увериш в нашата експертиза?

Можеш да погледнеш материалите, които пишем на тема крипто данъци в нашия блог или да видиш последните ни постове по темата отдолу.

Vesselin Kolev
Vesselin Kolev
20/04/2022
Friendly and professionally acting staff, reasonable prices, fast case processing. They managed to solve rather complex tax situation and helped me file my taxes in time. Thank you!
Radoslav Stoyanov
Radoslav Stoyanov
15/04/2022
Професионално и коректно отношение. Адв Пенчев отговори на всички въпроси които ме интересуваха свързани с даденият казус. Препоръчвам!
Maria Veledinova
Maria Veledinova
13/04/2022
Компетентни, с професионално отношение и правят сложните неща свързани с данъци разбираеми и лесни!
Thea Webster
Thea Webster
23/03/2022
Експедитивна и професионална услуга. Адвокатът, с когото разговарях, беше много любезен и отзивчив и предостави дори повече от това, което очаквах. Препоръчвам ги!
Atanas Vasilev
Atanas Vasilev
02/03/2022
Изключително доволен съм от консултациите, които получих от адв. Пенчев. Преди това съм говорил с поне 5-6 различни счетоводни фирми и никой не разполагаше с нужните познания, свързани с облагане на доходи от търговия с финансови инструменти. Бърза реакция, адекватна експертиза, подробни разяснения и спокойствие, че съм при правилните хора - това получих, нищо по-малко. Препоръчвам Tax Monkey с две ръце!
Dakabest
Dakabest
28/02/2022
Пълен професионализъм и отношение към зададения казус!
Stanimir Serbezov
Stanimir Serbezov
16/02/2022
Свързах се с г-н Никола Пенчев за консултация относно данъчни задължения на физически лица. Направихме онлайн среща в рамките на час. Г-н Пенчев беше много отзивчив и ми разясни ясно всички въпроси, които ме интересуваха. Консултацията беше придружена и от последващо писмено становище и обобщение на казусите, които обсъждахме. Напълно съм доволен от предоставената услуга и препоръчвам Tax Monkey като добър и бърз начин за подобни консултации!
Venelin Kotsev
Venelin Kotsev
09/02/2022
Получих компетентна данъчна консултация, професионално отношение, отлична комуникация. Препоръчвам!
Tatyana Mitkova
Tatyana Mitkova
21/01/2022
Много съм доволна от данъчната консултация с адв. Пенчев, беше информативна и полезна. Страхотно обслужване!

Защо да ползвате консултация от Tax Monkey?

 • Ние следим най-актуалната информация във връзка с данъците при сделки с криптовалути, включително практиката на НАП и съда на ЕС.

 • В Tax Monkey имаме опит в сферата на сделките с криптовалути и това е тема, която харесваме и ни вълнува.

 • Ние сме малка компания и дори услуги на тази малка стойност ни помагат да се развиваме. Това, че ни гласувате доверие, значи много за нас.

 • Приемаме и крипто.

Често задавани въпроси във връзка с данъците с криптовалути

За нуждите на българската данъчна система криптовалутите се считат за финансови активи. Когато при сделки с такива активи се реализира печалба, върху нея се дължи данък. Печалбата се изчислява на база разликата между придобивната и продажната цена на съответните токени. Всички сделки през годианта се вземат заедно, за да се получи окончателен финансов резултат, който се облага.

Размерът на данъка зависи от следните фактори:

1. Дали дейността се извършва чрез фирма или лично от физическо лице.
2. Ако дейността се извършва от физическо лице, дали има характера на стопанска такава.

При фирмите данъкът е 10% върху печалбата и 5% върху остатъка след данъци при изплащане на тази печалба.

При физически лица данъкът е 10%, когато сделките не са израз на стопанска дейност и 15% – когато е налице стопанска дейност.

Стопанска е дейността, която едно лице извършва по занятие и която е насочена към постигане на икономическа облага. НАП приема, че повече от 3 сделки с крипто на година са стопанска дейност. Според нас, бройката на сделките не може да бъде основен критерий за преценка на това дали дейността има стопански характер. Този въпрос се изследва за всеки случай поотделно.

Не е нужно да декларирате сделките, но данъкът се декларира в годишната данъчна декларация.

Основните закони, които има отношение към тези сделки, са ЗДДФЛ и ЗКПО. В някои ситуации приложения може да намерят също Търговския закон и ЗДДС.

Основният риск е санкция от НАП при потенциална ревизия. Укриването на данъци е престъпление, което може да доведе до отговорност, която надхвърля значително размера на дължимия данък.